top of page
  • Foto van schrijverWe Build Bridges

Verandermanagement

Veranderen is het moeilijkste dat er is. De meeste mensen willen namelijk helemaal niet veranderen. Het bestaande geeft zekerheid en houvast. Van het nieuwe, het onbekende weet men nog niet wat men ervan kan verwachten. Dat vinden de meeste mensen doodeng en onaantrekkelijk. Veel veranderingen roepen daardoor ook weerstand op.

We maken overigens onderscheid tussen een Verandering en een Transitie. Het onderscheid is heel simpel. We hanteren de volgende definitie:

Transitie = Verandering + Mensen

Een organisatieverandering is bijvoorbeeld een 'kanteling' van de organisatie van produkt- naar marktgerichtheid. Of van decentrale- naar centrale aansturing. Een verandering is goed te definiëren en u kunt zelfs een datum en tijdstip noemen waarop ze ingaat of van kracht wordt.


Een transitie daarentegen is veel lastiger. In een transitie zijn de mensen 'meegenomen', zijn de mensen er oprecht van overtuigd dat de nieuwe situatie beter, efficiënter, effectiever, toekomstvaster is. Een transitie kunt u niet opleggen of per datum afkondigen. Aan een transitie moet u hard werken, hier moet een gedegen plan voor worden gemaakt dat met alle betrokkenen in de organisatie samen wordt uitgerold. Een geslaagde transitie 'verdient' u uiteindelijk door de juiste dingen, in de juiste volgorde te doen. Is dit moeilijk? Ja! Is het onmogelijk? Nee!


Dit blog is een bijdrage van Gerard Schoemaker

Gerard Schoemaker is als associated partner aangesloten bij HMG sinds 2012. Vanuit HMG is hij als interimmanager actief op het gebied van commerciële strategie-ontwikkeling, sales verbetering, propositie- en distributiekanaal ontwikkeling, cultuur- en organisatieverandering. Gerard is commercieel, creatief, communicatief, operationeel en praktisch ingesteld, resultaat- en teamprestatie gericht. Zijn lijfspreuk is: “de mooiste bloemen bloeien aan de rand van het ravijn”. Gerard is tevens mede-auteur van het boek Familiebedrijven in de Overgang.


Lees meer

-Communicatie bij organisatieveranderingen https://www.webuildbridges.nl/blog/communicatie-bij-organisatieveranderingen

52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Verkopen van producten verandert in hoog tempo doordat consumenten steeds meer webshops gebruiken. Een consument komt dus ook met een andere reden naar de winkel. Dat vraagt andere competenties en vaa

Human Mobilty Group gaat verder als We Build Bridges. De afgelopen jaren is de organisatie gegroeid naar een netwerk van spreekwoordelijke Bruggenbouwers die geloven dat elkaars talenten duurzaam benu

bottom of page